8 Fun-facts om reiseliv og turisme

1. Frankrike og Spania er de to landene i verden (og Europa) som får flest besøk av turister stort sett hvert eneste år. Egypt, Marokko og Sør-Amerika topper rangeringen for Afrika, USA og Mexico for Amerika og Kina og Thailand for Asia.

2. "First World Hotel & Plaza" i Malaysia er verdens største hotell (regnet etter antall rom). Det enorme komplekset består av to tårn og kan skilte med intet mindre enn 7351 (!) hotellrom. Tolv av de tjue største hotellene i verden ligger forøvrig i Las Vegas, hvor "The Venetian Resort" er størst med 7092 (verdens nest største).

3. 21. juni 1959 tok det aller første "sydenflyet" av fra Fornebu, og fraktet 35 solhungrige Nordmenn ned til varmen. Mallorca var turistdestinasjon for den første norske sydenturen.

(Listen fortsetter etter bildet) Le Seu-katedralen Mallorca var første ute som reisemål for norske charterturister, og er fortsatt en av favorittene. Her fra den mektige Le Seu-katedralen i Palma de Mallorca (hovedstaden på ferieøya). Foto: Dreamstime.com

4. Walaker Hotell (Solvorn i Vestlandet fylke) er Norges eldste hotell.

5. Ærverdige Walforf Astoria i New York har blitt kreditert å være det første hotellet i verden til å innføre room-service. (På 1930-tallet)

6. De to mest besøkte byene i Europa rangert etter antall turister er Paris (19,4 millioner besøkede i 2022) og London (16,1 millioner besøkende). Visste du forresten at Disneyland Paris har flere årlige besøkede enn f.eks. Eiffeltårnet og Louvre? I antall samlet på et sted er den enorme fornøyelsesparken Frankrikes største arbeidsgiver med 17 000 ansatte.

(Listen fortsetter etter bildet) Paris Fortauskaféer, yrende folkeliv, historie, monumenter, kunst og kultur. Paris har noe for alle, og er den byen som trekker til seg flest tilreisende år etter år. Foto: Dreamstime.

7. Jetlag føles verre hvis du flyr mot øst enn mot vest. Med andre ord: Effekten av flyturen fra Norge til USA kan oppleves verre enn hjemturen. Visste du forresten at det var den amerikanske journalisten Horace Sutton som ga fenomenet navnet "jetlag" ("jet lag" på engelsk) så sent som i 1966?

8. Nishiyama Onsen Keiunkan er verdens eldste hotell. Ifølge Guinness, har hotellet som ligger knappe 4 timers kjøretur fra Tokyo vært i kontinuerlig drift siden år 705 (!). Det er f.eks. mer enn 300 år før Slaget på Stiklestad (1030).

Er du en racer på geografi? Test kunnskapene dine på denne quizen med 100 spørsmål og svar.

(Denne siden ble sist endret 10.10.2023)