Quiz - spørsmål og svar - Test din kunnskap om verdens hovedsteder

Spørrekonkuranser er morsomt, og ved å konkurrere mot hverandre blir innlæringen en lek! En fin måte å utjevne kunnskapsforskjellen mellom de voksne og barna i familien, er å stille spørsmålene med middels og høy vanskelighetsgrad til de voksne familiemedlemmene, og de lette spørsmålene til de minste. Bruk gjerne også verdensdellistene til å lage egne quizoppgaver. Lykke til, og måtte den beste vinne!

(Tips! En effektiv måte å lære seg alle byene på, er ganske enkelt å skrive ut lister og legge dem i bladhaugen på do!)

Lær barna hovedstedene:

Tips! Lær barna alle verdens hovedsteder med en enkel konkurranse på sengekanten hver kveld eller på bilturen: Start med nabolandene våre og de største landene i verden (f.eks. Sverige, Danmark, England, USA og Frankrike.) Hver gang barna svarer feil starter du forfra på listen igjen (spør alltid om landene i samme rekkefølge).

Når de førte hovedstedene sitter "på rams" (de første huskes bedre, siden de blir gjentatt hver gang barnet svarer feil og må begynne forfra igjen), kan det være lurt å endre litt på rekkefølgen - eventuelt skifte til en annen verdensdel. Etterhvert som ukene går, vil du bli forbløffet over hvor mye de husker. (Foto: Dreamstime.com)

Visualisering gjør det enklere å huske

Bruk assosiasjoner når du terper (dette fungerer på alt du forsøker å pugge. Fra å lære navnet på alle ansatte i den nye jobben din til skolearbeid): Klarer du å knytte et mentalt bilde/ord av hovedstaden til det tilhørende landet, gjør du det lettere for hjernen din å "fiske" frem informasjonen når det trengs.

Eksempler:

Mange strever med å skille de tre baltiske statene fra hverandre. Men hvis du klarer å huske at forbokstaven til den av de tre statene som kommer tidligst i alfabetet (E, de to andre begynner begge på L) i tilegg har en hovedstad som begynner på ordet "tall", kommer du aldri til å glemme at Tallin er hovedstaden i Estland (både rekkefølgen på bokstavene i alfabetet og ordet "tall", har - åpenbart - med tall å gjøre..).

At Kingston er hovedstad i Jamaica, er lett å huske på hvis du ser for deg en konge som står på kjøkkenet og lager syltetøy ("King", det engelske ordet for "konge", mens "jam" er det engelske ordet for "syltetøy".)

Husker du at Irland er viden kjent for god pubkultur, er det bare å bytte ut første bokstav, og vips så har du Dublin.

Slipp fantastien løs, og gi hukommelsen en knagg å henge informasjonen på. Det spiller ingen rolle hvilke assosiasjoner du kommer opp med, så lenge de gir mening for deg.

Se også: Hvordan bli god i quiz?

(Denne siden ble sist endret 05.10.2020)