Morsomme geografifakta

Lyst til å virkelig kunne briljere til venner og kjente med fun-factskunskapene dine? Da bør du sjekke ut denne listen:

1. Med mer enn 3 millioner innsjøer og vann (ja, du leste riktig), har Canada flere innsjøer enn resten av verdens nasjoner tilsammen. Til sammenligning har f.eks. Finland, "De tusen sjøers land", "bare" i overkant av seksti tusen innsjøer og vann.

2. Lake Manitou i Canada, er verdens største innsjø som befinner seg på en øy som ligger i en annen innsjø (Huronsjøen). Forøvrig er øya som Lake Manitou ligger på, Manitoulinøya, verdens største øy som ligger i en innsjø.

3. Canada har verdens lengste kystlinje. Av USAs femti delstater, har Alaska alene lengre kystlinje enn de 49 resterende delstatene tilsammen. Vårt eget land, Norge, har en av verdens lengste kystlinjer (dog et godt stykke bak Canada), men kommer kun på 62. plass hva areal angår (og da har vi regnet med Svalbard og Jan Mayen).

4. Verdens lengste stedsnavn er 163 tegn langt (byen Bangkoks formelle navn på thai). Har du derimot et ønske om å besøke stedet med verdens korteste stedsnavn, trenger du heldigvis ikke reise like langt. Hele seks steder i Norge heter nemlig ganske enkelt "Å". (Bl.a. Å i Meldal kommune, og fiskeværet Å i Moskenes kommune).

(Listen fortsetter etter bildet) Verdens lengste stedsnavn (Foto: Dreamstime.com)

5. Historikere tror at Roma i Italia, var den første byen i verden til å nå 1 million innbyggere. Dette antas å ha skjedd i år 133 f.Kr.

6. Ifølge tall fra Worldometers, hadde jorden drøyt 7,4 milliarder innbyggere i juni 2016. Omtrent ved inngangen til 1800-tallet plasserte jorden for første gang 1 milliard innbyggere, den andre milliarden ble nådd i 1930, den tredje- i 1959, den fjerde- i 1974, og den sjette i 1986. I 1970 bodde det ca. kun halvparten så mange mennesker på jorden som det gjør i dag.

7. Fullstendig unyttig viten, men likevel… Det som historisk sett har vært verdens lengste jernbanestrekning (Den transsibirske jernbanen), kjører over 3901 broer på sin vei fra Moskva i vest til Vladivostok i øst.

8. Mer enn 97 prosent av alt vannet på jorden består av saltvann. Av de restende to-tre prosentene, befinner mesteparten av alt ferskvannet seg i isbreer!

9. Hvis alle mennesker på jorden hadde bodd omtrent like tett som det man gjør i New York, hadde ALLE jordens innbyggere fått plass i delstaten Texas i USA.

10. Målt etter vannføring er Amazonas verdens desidert største elv (Enkelte hevder at den også er verdens lengste, selv om Nilen historisk sett har vært holdt for å være lengst.). Elven fører til enhver tid så kolossalt store vannmasser ut i Atlanterhavet, at man visstnok kan øse opp ferskvann i båten hvis man befinner seg 16 mil rett ut fra stedet der elven renner ut i havet.

11.Hater du vann? Punktet med koordinatene 46°16,8′N 86°40,2′Ø (lenke til punktet på Google maps), nord-vest i Kina er det stedet i verden som befinner seg lengst mulig distanse unna havet.

12. Skulle du mot formodning avsky landjorda, kan du i stedet seile til "Point Nemo" på 48°52,6′S 123°23,6′V i Stillehavet. Dette er nemlig det punktet på jorden, som befinner seg i lengst mulig distanse unna land.

13. Istanbul i Tyrkia er den eneste byen i verden hvor omtrent halvparten av byen ligger i hver sin verdendel (Bosporosstredet deler Asia og Europa i to, og byen har ca. like mye innbyggere og bebyggelse på hver side av stredet).

14. De sju største landene i verden målt etter areal (Russland, Canada, USA, Kina, Australia, Brasil og Argentina), utgjør tilsammen mer enn halvparten av verdens samlede landareal.

15. Kina er det landet i verden som deler grense med flest antall land.

16. Kongedømmet Lesotho, Vatikanstaten og San Marino er de eneste tre landene i verden som i sin helhet ligger innenfor grensene til ett eneste annet land (De to sistnevnte er fullstendig omkranset av Italia, mens førstnevnte ligger inne i Sør-Afrika).

17. Vanligvis snakker vi om hvor mange meter over havet (moh.) en innsjø ligger. Så er ikke tilfellet når det gjelder Dødehavet. Overflaten til denne svært saltholdige innsjøen befinner seg nemlig 415 meter under havet (muh.).

18. Kontintene beveger seg stadig fra hverandre. F.eks. så glir Europa og Amerika 1-2 cm fra hverandre hvert år. Omtrent halvparten så fort som neglene vår vokser

19. Orker du ikke å kjøre hele veien nord til Finnmark og Nordkapp, kan du i stedet besøke fjellet Kjerringa, også kalt "Vestkapp", i Selje kommune, Sogn og Fjordane. Norges vestligste punkt. Stedsnavet "Sørkapp", ligger forøvrig på Sørkappøya. Det sørligste punktet på Svalbard.

20. Hvis du av en eller annen grunn var redd for jordens indre, bør du ta turen opp på toppen av fjellet Chimborazo i Ecuador. Her på 6277 moh. (på toppen av en utdødd vulkan) befinner du deg på det punktet på jordkloden som er aller lengst unna jordens sentrum.

(Listen fortsetter etter bildet) Kanalbyen Berlin    (En av Berlins mange kanaler og broer. Foto: Dreamstime.com)

21. Kanalby, er kanskje ikke det første du tenker på når de tyske byene Berlin og Hamburg nevnes, men fakta er et begge har flere kanaler og bruer enn både Venezia og Amsterdam. I Berlin alene, finnes det mer enn 1700 broer!

22. Det snødde faktisk i Sahara desember 2016 og februar 1979.

22. Verdens lengste fjord: Scoresbysundet på Grønland gjør selv Sognefjorden til skamme. Den 350 kilometer lange fjorden er imidlertid islagt store deler av året, slik at du bør ta turen hit i sommermånedene dersom du ønsker å seile med båt her.

23. Det er logisk at Alaska er den nordligste staten i USA, men visste du at den også er den vestligste og østligste (ihvertfall hvis man legger lengdegrad til grunn)?

USAs sørligste punkt ligger på… sørspissen av Hawaii.

24. Navnet skjemmer som kjent ingen… Men i oktober 2020 ble det klart at den kanadiske byen Asbestos (asbest på norsk) skifter navn etter en folkeavstemming. Byen som opplevde stor vekst etter at det ble oppdaget store asbestforekomster her i 1897 (og gruvedrift ble igangsatt), skal hete Val-des-Sources ("kildenes dal").

Ettersom de negative helseeffektene ved mineralet ble kjent (og gjort forbudt flere steder i verden) har det gamle bynavnet vært mer til en belastning enn fordel for byens innbyggere.

25. Når vi først er inne på uvanlige stedsnavn. Har du hørt om disse stedene før (ja, de finnes på ordentlig!):

Batman i Tyrkia. Historien skal ha det til at byens tidligere borgermester var på nippet til å saksøke Warner Bros. for bruken av navnet ved utgivelsen av spillefilmen "Dark Knight" om superhelten med samme navn.

Bad Axe. By i Michigan, USA. Navnet stammer enkelt og greit fra ei slitt og ødelagt øks som lå på stedet byen senere skulle bli grunnlagt på. To karer slo opp leir (1861) i det som den gang var ødemark. Fant øksen og skrev "Bad Axe" på skiltet som skulle markere stedet det skulle bygges en vei på. Byen ble grunnlagt 1905.

Disappointment Island i stillehavet (tilhørende New Zealand). "Skuffende" nok er øya ubebodd av mennesker.

Mafia Island. En rolig tropisk øy på østsiden av Tanzania. Populært turiststed.

Catbrain (kattehjerne). Landsby i South Gloucestershire, England.

Coward. En modig liten by i South Carolina, USA.

Love. Landsby i Canada med det kjærlige navnet "Love". Stedets poststempel er passende nok en teddybjørn som holder et hjerte.

Eggs and Bacon Bay. Bukten med det morsomme navnet ligger på øya Tasmania i Australia. Vissnok skal navnet stamme fra de rødstripede "eggs-and-bacon"-blomstene som vokser i området. Egg og bacon er selvsagt et must som proviant hvis man drar på piknik hit.

Santa Claus. By i Indiana, USA.

Er du en racer på geografi? Test kunnskapene dine på denne quizen med 100 spørsmål og svar.

(Denne siden ble sist endret 21.10.2020)