Morsomme geografifakta

Lyst til å virkelig kunne briljere til venner og kjente med fun-factskunskapene dine? Da bør du sjekke ut denne listen:

1. Med mer enn 3 millioner innsjøer og vann (ja, du leste riktig), har Canada flere innsjøer enn resten av verdens nasjoner tilsammen. Til sammenligning har f.eks. Finland, "De tusen sjøers land", "bare" i overkant av seksti tusen innsjøer og vann.

2. Lake Manitou i Canada, er verdens største innsjø som befinner seg på en øy som ligger i en annen innsjø (Huronsjøen). Forøvrig er øya som Lake Manitou ligger på, Manitoulinøya, verdens største øy som ligger i en innsjø.

3. Canada har verdens lengste kystlinje. Av USAs femti delstater, har Alaska alene lengre kystlinje enn de 49 resterende delstatene tilsammen. Vårt eget land, Norge, har en av verdens lengste kystlinjer (dog et godt stykke bak Canada), men kommer kun på 62. plass hva areal angår (og da har vi regnet med Svalbard og Jan Mayen).

4. Verdens lengste stedsnavn er 163 tegn langt (byen Bangkoks formelle navn på thai). Har du derimot et ønske om å besøke stedet med verdens korteste stedsnavn, trenger du heldigvis ikke reise like langt. Hele seks steder i Norge heter nemlig ganske enkelt "Å". (Bl.a. Å i Meldal kommune, og fiskeværet Å i Moskenes kommune).

(Listen fortsetter etter bildet) Verdens lengste stedsnavn (Foto: Dreamstime.com)

5. Historikere tror at Roma i Italia, var den første byen i verden til å nå 1 million innbyggere. Dette antas å ha skjedd i år 133 f.Kr.

6. Ifølge tall fra Worldometers, hadde jorden drøyt 7,4 milliarder innbyggere i juni 2016. Omtrent ved inngangen til 1800-tallet plasserte jorden for første gang 1 milliard innbyggere, den andre milliarden ble nådd i 1930, den tredje- i 1959, den fjerde- i 1974, og den sjette i 1986. I 1970 bodde det ca. kun halvparten så mange mennesker på jorden som det gjør i dag.

7. Fullstendig unyttig viten, men likevel… Det som historisk sett har vært verdens lengste jernbanestrekning (Den transsibirske jernbanen), kjører over 3901 broer på sin vei fra Moskva i vest til Vladivostok i øst.

8. Mer enn 97 prosent av alt vannet på jorden består av saltvann. Av de restende to-tre prosentene, befinner mesteparten av alt ferskvannet seg i isbreer!

9. Hvis alle mennesker på jorden hadde bodd omtrent like tett som det man gjør i New York, hadde ALLE jordens innbyggere fått plass i delstaten Texas i USA.

10. Målt etter vannføring er Amazonas verdens desidert største elv (Enkelte hevder at den også er verdens lengste, selv om Nilen historisk sett har vært holdt for å være lengst.). Elven fører til enhver tid så kolossalt store vannmasser ut i Atlanterhavet, at man visstnok kan øse opp ferskvann i båten hvis man befinner seg 16 mil rett ut fra stedet der elven renner ut i havet.

11.Hater du vann? Punktet med koordinatene 46°16,8′N 86°40,2′Ø (lenke til punktet på Google maps), nord-vest i Kina er det stedet i verden som befinner seg lengst mulig distanse unna havet.

12. Skulle du mot formodning avsky landjorda, kan du i stedet seile til "Point Nemo" på 48°52,6′S 123°23,6′V i Stillehavet. Dette er nemlig det punktet på jorden, som befinner seg i lengst mulig distanse unna land.

13. Istanbul i Tyrkia er den eneste byen i verden hvor omtrent halvparten av byen ligger i hver sin verdendel (Bosporosstredet deler Asia og Europa i to, og byen har ca. like mye innbyggere og bebyggelse på hver side av stredet).

14. De sju største landene i verden målt etter areal (Russland, Canada, USA, Kina, Australia, Brasil og Argentina), utgjør tilsammen mer enn halvparten av verdens samlede landareal.

15. Kina er det landet i verden som deler grense med flest antall land.

16. Kongedømmet Lesotho, Vatikanstaten og San Marino er de eneste tre landene i verden som i sin helhet ligger innenfor grensene til ett eneste annet land (De to sistnevnte er fullstendig omkranset av Italia, mens førstnevnte ligger inne i Sør-Afrika).

(Denne siden ble sist endret 15.06.2016)