Fakta om Marokko og landets hovedstad Rabat

1. Marokko grenser til Middelhavet i nord og Atlanterhavet i vest, og er det ellevte mest folkerike landet i Afrika (Nigeria er størst) med om lag 38 millioner innbyggere.

2. Casablanca er landets desidert største by med drøyt 3,36 millioner innbyggere, mens Rabat(om lag 580 000 innbyggere, 1,2 millioner med omliggende områder) er hovedstad. Begge ligger på vestkysten.

3. Hassan-tårnet fra 1100-tallet er nærmest et "must" å besøke om du reiser til Rabat. Kalif Yaqub al-Mansur valgte Rabat som sin hovedstad, og hadde som plan å bygge verdens største moské i byen. Han døde imidlertid før byggingen var ferdig, noe som medførte at arbeidet stoppet opp. I dag er det bare ruinene og minaret (Hassan-tårnet) som står igjen. Området rundt det 44 meter høye tårnet i rød sandstein er åpent for turister, og vel verdt et besøk. Like ved står mausoleet etter Mohammed V som sto ferdig i 1971.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Hassan-tårnet Yaqub al-Mansurs storslåtte moské ble aldri fullført, men minaret og ruinene er absolutt verdt et besøk. Herfra har du også flott utsikt ut mot byen. Foto: Dreamstime.com

4. Rabat med gamlebyen ble innlemmet i UNESCOS verdensarvliste i 2012.

5. Marokko var under sterk Fransk og Spansk innflytelse tidlig på 1900-tallet, mye pga. sin strategiske beliggenhet ved innseiling til Middelhavet. Mesteparten av landet var et fransk protektorat i perioden 1912 til 1956 (Fransk Marokko), men fikk sin uavhengighet i mars 1956. En måned senere ble de nordre delene oppgitt av Spania (protektoratet Spansk Marokko), men beholdt de to enklavene Ceuta og Melilla på nordkysten. Marokko gjør fortsatt krav på disse områdene.

6. Visste du… Marokko var et av de første landene i verden til anerkjenne USA som uavhengig nasjon i 1777. Vennskapsavtalen mellom de to landene som ble signert i 1786, er USAs lengste sammenhengende uavbrutte fredsavtale til dags dato.

(Denne siden ble sist endret 30.10.2023)