Praha, hovedstaden i Tsjekkia

Praha, en by så full av historiske bygninger at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Et godt tips for å oppleve denne byen er å ta med seg gode sko, og gå gatene på kryss og tvers for å få med seg mest mulig.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Gamlebyen Praha Gamlebyen Praha, med elva og Karlsbroen i midten. Foto: Dreamstime.com.

7 Fakta og attraksjoner i Praha

1. Praha ligger ved Tsjekkias lengste elv Vltava (på bildet over kan du se den berømte Karlsbroen som krysser elven i gamlebyen). Byen er landets mest folkerike, med drøyt 1,3 millioner innbyggere (2,6 millioner om man regner med områdene rundt.)

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Vakker by Mang en besøkende har latt seg begeistre av det som utvilsomt er en av Europas vakreste byer. Foto: Dreamstime.com.

2. Slottet i Praha (Pražský hrad), en av byens mest kjente turistattraksjoner, er i følge Guinness' rekordbok verdens største historiske slottskompleks. Slottet er 570 meter langt på det lengste, og hele anlegget opptar nesten 70 000 kvadratmeter.

"Hvis europeiske byer var et smykke, så ville Praha vært diamanten blant perlene." - Ukjent

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Rudolfinum statue Statue på Rudolfinumbygningen. Slottet i Praha i bakgrunnen. Foto: Dreamstime.com.

3. Praha omtales ofte som "byen med de hundre spir". Ikke så rart, da det kan ses spir og tårn overalt. Betegnelsen stammer sannsynligvis fra starten av 1800-tallet, da det ifølge norske Wikipedia skal ha talt 103 spir. I dag skal tallet være over 500!

Vil du se byen fra virkelig fugleperspektiv, kan du selv ta turen de 286 trappetrinnene opp den smale trappa i hovedtårnet (som er 99 meter høyt) på St. Vitus-katedralen (her bør man imidlertid ikke lide av verken klaustrofobi eller høydeskrekk).

"Praha er som en vertikal versjon av Venezia med trappetrinn overalt." - P. Gilliatt

4. Tsjekkia er kjent som verdens øl-land nummer 1, og visstnok har ingen land i verden større ølkonsum per person enn nettopp Tsjekkere. Særlig er landet kjent for pilsnerølet (som ble "oppfunnet" i byen Pilsen omtrent 9 mil fra Praha. Det er selvsagt flust av muligheter for å smake godt øl rundt om i hovedstadens mange puber og gode spisesteder. Tar du turen til byen i mai, kan du også få med deg ølfestivalen Český pivní.

"Hvordan er det mulig å ikke elske en by som har en pub med fløyelsputer over herrenes urinal, slik at du kan hvile hodet mens du 'gjør det du skal'? Hvor du kan bestille en øl uten å behøve å si noe, bare ved å plassere ølmatten på bordet?" - Neil Wilson (Forfatter Lonely Planet)

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Spir og tårn Praha Vakre bygninger og spir kan sees omtrent hvorhen du snur deg i Praha. Foto: Dreamstime.com.

5. John Lennonveggen Populært "selfiepunkt" nært Karlsbroen. Etter John Lennons død i 1980, begynte folk å (til datidens kommuniststyres ergrelse) å tegne og skrive bl.a. Lennonsitater på denne muren. Mens grafittien tidligere ble fjernet av myndighetene, er det i dag fullt lovlig å tilføye nye elementer.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) John Lennon-veggen John Lennons idealer og tanker lever videre på Lennonveggen. Foto: Dreamstime.com.

6. Den astronomiske klokken Minst like mye avbildet, er den astronomiske klokken fra 1400-tallet. Når klokken slår hver time (på dagtid), kommer 12 figurer av apostlene til syne fra et vindu over klokken, og marsjer til de mange skuelystne turistenes fornøyelse. Det kryr av små detaljer (hvor mange attpåtil beveger seg) på klokken. Vel verdt et besøk.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Den astronomiske klokken Foto: Dreamstime.com.

7. Den trangeste gaten i Praha Mest en kuriositet, men denne gaten (eller smuget om du vil), er så smalt at det ikke er sikkert at du finner det selv om du står rett ved. Gaten er ikke mer enn femten meter lang, men så trang at det er satt opp trafikklys for fotgjengerne på hver ende, siden det ikke er plass til at to passerer hverandre i bredden! Kartbeskrivelse på Google.

PS! Når vi er først inne på fun-facts, visste du at det nettopp var i Praha i 2006 at stjernesystemets ni planeter offisielt ble redusert til åtte? Pluto ble "degradert" til dvergplanet under Den internasjonale astronomiske unions 26. generalforsamling, som ble avholdt i Praha dette året.

(Denne siden ble sist endret 28.06.2018)