11 Morsomme og interessante fakta om Ottawa (og Canada)

1. Fra 1827 til 1855 het byen "Bytown" (Nei, navnet har ingenting med det norske ordet "by" å gjøre. Navnet henspeiler ganske enkelt navnet på byens grunnlegger, Oberst John By.)

2. Byen har vært landets hovedstad siden 1857. (Etter befaling fra dronning Victoria av Storbritannia.)

3. - Parlez-vous français? Omtrent 1/3 av byens innbyggere har fransk som hovedspråk.

4. Ottawa er Canadas fjerde største by (med nesten nihundretusen innbyggere).

5. Målt i areal er Canada verdens nest største land (etter russland). (Men kun på trettiåttendeplass målt etter folketall, med sine drøyt trettifem millioner innbyggere.)

6. Byen er den 7. kaldeste hovedstaden i verden (Ulan Bator i Mongolia er den kaldeste).

7. Rent og pent. I en uoffisiell kåring av "verdens 25 reneste byer", gjort av Forbes i 2007, kom Ottawa på fjerdeplass. Hele fem Canadiske byer figurerte på listen, og aller øverst lå Calgary (også i Canada).

(artikkelen fortsetter etter bildet) Rideau kanal 8. Spektakulære, Rideau kanal (bildet), står på Unescos verdensarvliste. Kanalen ble åpnet allerede i 1832, og var opprinnelig ment til bruk i tilfelle krig skulle bryte ut mellom USA og Storbritannia. Når vannet i kanalen fryser til is om vinteren, blir den hyppig brukt av byens innbyggere som skøytebane. Foto: Dreamstime.com.

9. Alltid noe som skjer. Byen er kjent for sine mange festivaler. Særlig populær er Tulipanfestivalen som arrangeres i mai hver år. Festivalen arrangeres på bakgrunn av en gave fra ("tulipanlandet") Nederland, som var en takk for hjelpen under Andre verdenskrig.

Hvert år i februar arrangeres den tradisjonsrike isskulpturfestivalen Winterlude, hvor kunstnere fra nær og fjern skaper de utroligste figurer og statuer av is (ikke ulikt iskunstfestivalen som finner sted i Alta hvert år).

(artikkelen fortsetter etter bildet) Fredstårnet 10. Et godt tips for å få et godt blikk utover Ottawa, er å ta turen opp i Fredstårnet (hvor dette bildet er tatt fra). Foto: Dreamstime.com.

11. Mye å se og oppleve. Mer enn ti nasjonale museer ligger i Ottawa. Deriblant Nasjonalgalleriet i Canada og Canadian Museum og Civilization (landets best besøkte museum.

12. Prøv de populære "BeaverTails". Nei, det er ikke stekte beverhaler, men et lokalt bakverk (formet riktignok som beverhaler) som friteres og serveres med ulike toppinger.

(Denne siden ble sist endret 25.08.2023)