Interessante fakta om New Delhi

1. New Delhi, med sine drøyt 250 000 innbyggere, har vært Indias hovedstad siden 1931. Byen er en del av det enorme megabyområdet Delhi (en av byens elleve distrikter), som består av mer enn 25 millioner mennesker (selv om tallene varierer stort i ulike kilder).

Visste du? “Megabyer” er per definisjon byer med mer enn ti millioner innbyggere. Ifølge norske Wikipedia er Delhi verdens fjerde største megaby.

2. Frem til India ble en britisk kronkoloni på midten av 1800-tallet, var imidlertid det som i dag omtales som “Old Delhi” hovedstad (ligger ikke veldig langt unna New Delhi). Denne byen het opprinnelig Shahjahanabad (siden den ble grunnlagt av stormogul Shah Jahan i 1639).

3. Britisk India ble lenge styrt fra Calcutta (hovedstad fra 1858 til 1912) øst i landet, før arkitektene Edwin Landseer Lutyens og Herbert Baker fikk i oppdrag å planlegge og iverksette en ny hovedstad i Delhi.

(Det britiske koloniveldet varte fra 1858 til 1947.)

4. En av de største severdighetene i New Delhi, er den 72,5 meter høye minareten “Qutb Minar”. Verdens høyeste minaret (bønnetårn tilknyttet en muslimsk moské) bygget av steinblokker. Byggingen av det spektakulære tårnet ble påbegynt tidlig på 1200-tallet, og står på UNESCOs verdensarvliste sammen med resten av “Qutb-komplekset”.

5. På UNESCOs liste står også det praktfulle mausoleet etter stormogulen Humayun.

Det ikke mange vet, er at Humayuns grav var inspirasjonskilden til det mer kjente Taj Mahal som ble bygget om lag hundre år senere.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Humayuns grav Det imponerende gravkammeret etter Humayun ble beordet bygget av hans kone etter at hans død. Foto: Dreamstime.com.

6. Verdt å få med seg er også “Gurudwara Bangla Sahib”, en av sikhismens mest kjente gudshus i Delhi, og et valfartsted for sikh-pilegrimer fra hele India.

7. Et annet kjent byggverk i byen er den 42 meter høye triumfbuen “India Gate”, som ble oppført for å hedre de mange indiske soldatene som falt i strid for det britiske imperiet under 1. Verdenskrig og De anglo-afghanske krigene.

(Denne siden ble sist endret 16.08.2017)