Ljubljana, hovedstaden i Slovenia

Men drøyt 290 000 innbyggere, er Ljubljana målt i folketall en av de mindre hovedstedene i Europa (Slovenia har ca. 2 millioner innbyggere). Byen som ligger omtrent midt i landet, ble valgt til hovedstad da republikken Slovenia brøt ut av Jugoslavia i 1991, etter at å ha vært en del av landet siden 1918.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Ljubljana Slovenias største by, Ljubljana. Her fra Prešeren torg. Foto: Dreamstime.com.

5 Attraksjoner og interessante fakta om Ljubljana

1. Lang og rik historie. Byens historie går helt tilbake til romertiden, hvor Rom grunnla bosettingen Emona på nøyaktig samme sted som dagens Ljubljana (byen feiret Emonas 2000-årsjubileum i 2014 og -15).

Etter å ha blitt lagt i ruiner av Hunerne i år 452, ble en ny by med tiden anlagt av slavere under navnet Luvigana. Den ble en del av Det Habsburgske Riket i 1278 og forble så mer eller mindre sammenhengende (bortsett fra noen få år på franske hender under Napoleonskrigene) frem til dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn brøt sammen i 1918.

2. Dragene på Dragebroen. Et av de mest ikoniske landemerkene i Ljubljana, er dragestatuene på Dragbroen (Zmajski most på slovensk). Da broen ble planlagt bygget på starten av forrige århundre, hadde arkitekten Giorgio Zaninovich opprinnelig tenkt å smykke den med vingede løvestatuer.

Drager står forøvrig sentralt i Ljubljana. Myten skal ha det til at Jason, en helt i gresk mytologi, i sin tid nedkjempet og drepte en drage ved myrene i nærheten av kilden til elven Ljubljanica. Fra å den gang bli sett på som et farlig monster, har dragen med tiden i stedet gradvis fått rollen som et symbol på byen og anses som dens beskytter.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Dragebroen Broen krysser elven Ljubljanica, og het ved åpningen i 1901 'Frans Josef Is jubiluemsbro'. (Slovenia var på det tidspunktet en del av Østerrike-Ungarn). Foto: Dreamstime.com.

3. Elven Ljubljanica. Byen ligger vakkert til ved den 41 km. lange elven Ljubljanica. En fun fact verdt å merke seg, er at elven i lang tid har vært et yndet letested for arkeologer og skattejegere. Det er gjort en rekke betydelige funn av historiske gjenstander fra ulike tidsepoker her, deriblant en spydspiss som er datert til å være minst 35 000 år gammel. En teori går ut på at elven til alle tider har vært holdt for å være et "hellig sted", og at man derfor kastet kostbare gjenstander i elven som et offer. Enkelte historikere tror at det kan ha vært så mye som 10-13000 gjenstander i elven på det meste, og at svært mange av disse er tapt for allmennheten for alltid pga. skattejegere. Myndighetene har av den grunn gjort det ulovlig å dykke i elven uten gyldig tillatelse.

4. Ljubljanica-slottet. Ligger majestetisk plassert på høyden over bysentrum. Festningsanlegget ble trolig påbegynt allerede for 900 år siden, og har gått gjennom omfattende ombygginger og endringer gjennom århundrene ettersom militær teknologi har endret seg og etter hvilke herskere som har styrt byen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Ljubljanica-slottet Slottet er som regel åpent for besøkende hver dag, og inneholder bl.a. museum, kafeteria, restaurant og en egen vinbar! Det er mulig å spasere eller å ta taubanen (en attraksjon i seg selv!) fra gamlebyen til slottet. Foto: Dreamstime.com.

5. Tivoli Park. Fint stort grøntområde midt i byen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Tivoli Park Har du lyst på en spaser- eller løpetur, er Tivoli park et godt valg. Her er det mye å se, med Tivoli Slott og et utall av statuer og fontener. Foto: Dreamstime.com.

(Denne siden ble sist endret 23.02.2021)