5 interessante fakta om Canberra og Australia

Bare drøyt 400 000 av landets 25 millioner innbyggere bor i hovedstaden Canberra. Byen kommer faktisk hele nede på åttendeplass dersom vi rangerer Australias byer etter folketall.

De fem største byene er (tall fra 2018):

  • Sydney - 5,2 mill (mer enn 20 prosent av landets befolkning)
  • Melbourne - 4,9 mill
  • Brisbane - 2,5 mill
  • Perth - 2,1 mill
  • Abelaide - 1,3 mill

(Ingen andre byer har over en million innbyggere).

"Bushhovedstaden"

2. Mens alle de store millionbyene ligger ved kysten, ligger Canberra et lite stykke inn i landet mellom de to største, Sydney og Melbourne.

Beliggenheten er nemlig ikke tilfeldig. Da landet planla å få ny hovedstad i 1908, var tanken å bygge en helt ny by nettopp for dette formålet. Område ble skaffet til veie mellom de to viktigste byene (den ligger dog nærmest Sydney). I 1913 ble den gitt navnet Canberra ("Canberra" kommer av det aboriginske ordet "Kamberra", som betyr "møteplass").

Ikke bare er byen fullstendig omgitt av natur (i "bushen" som den ligger), men også inne i sentrum ble det fra starten av satt av plass til og bygget store parkområder med naturlig vegetasjon og trær.

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Canberra Canberra er en vakker by med store grøntarealer. Ofte omtalt som "Australias best gjemte hemmelighet" (få turister kjenner til byen og alt den har å by på før de reiser til landet). Foto: Dreamstime.com.

3. Regnet etter areal er Australia det sjette største landet i verden. Landarealet har et flateareal som er nesten 20. ganger så stort som Norge.

4. Dingoer (en art ville hunder), tvang på slutten av 1800-tallet Australske myndigheter til å starte byggingen av det såkalte "Dingogjerdet" for å holde dem unna sauflokkene som beitet på den sørøstlige delen av øya (hvor bl.a. Canberra ligger).

Gjerdet er 5 614 km langt (og det lengste gjerdet i verden).

5. Siden 1987 har Canberra vært åsted for Australias største bilfestival, "Summernats". Festivalen satte publikumsrekord i 2017 med 120 000 besøkende (ikke verst for en by med 400 000 innbyggere). Arrangeres hvert år i tiden rundt nyttår.

(Denne siden ble sist endret 04.09.2019)