Bratislava, hovedstaden i Slovakia

Slovakias hovedstad Bratislava, ligger helt sør-vest i landet og har ca. 430 000 innbyggere (2017). Donau, Europas nest lengste elv, renner gjennom byen (Fun fact: Bratislava er ikke den eneste europeiske hovedstaden ved Donau. Elven renner også gjennom Wien, Budapest og Beograd).

7 attraksjoner og interessante fakta om Bratislava

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Bratislava Slott Bratislava slott. Et enestestående byggverk det er umulig å ikke å legge mer til når du besøker hovedstaden i Slovakia. Foto: Dreamstime.com.

1. Bratislava slott. Det mest iøynefallende byggverket og attraksjonen i byen er utvilsomt Bratislava slott. Et enormt praktbygg ruvende på en høyde midt i byen. I godvær kan du se helt til Østerrike og Ungarn. Denne høyden har vært sentral i forsvaret av området til alle tider (deriblant en del av Romerrikets ytre forsvarslinje, Limes, i fire hundre år). Festningsverkene her har vært ombygget en rekke ganger ettersom herskere har kommet og godt. Mer informasjon om slottets historie og museet her finnes på visitbratislava.com.

2. “Den blå kirken” (St. Elizabeth-kirken). Et særegent kirkebygg fra tidlig på 1900-tallet, bygget i Ungarsk Art Noveau-stil. Kirken er tilegnet den katolske helgenen St. Elisabeth av Ungarn (1207 - 1231). Kirken omtales som regel bare som “Den blå kirken” pga. Den karakteristiske blå fasaden. Blåfarven går igjen også i mange detaljer innendørs, deriblant kirkebenkene.

3. Fun fact: Bratislava og Wien er blant de hovedstedene i Europa som ligger nærmest hverandre. (55 km i luftlinje, og knappe 80 km med bil).

4. Gamlebyen. En spasertur gjennom den godt bevarte gamlebyen er nærmest obligatorisk som turist i Bratislava (slottet ligger også her).

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Gamlebyen Bratislava Gamlebyen Bratislava med mengder av bygninger i Jugendstil. Foto: Dreamstime.com.

5. Devin slott. Ruinene etter et av de eldste slottene i Slovakia (ca. 12 km fra sentrum. Festningen ble ødelagt av Napoleons styrker på 1800-tallet, etter å ha stått der i minst 1000 år. Attraksjonen byr på flere gode fotomuligheter, og særlig er “jomfrutårnet” et populært motiv. De gjenværende delene av festningen har gjennomgått restauering helt siden andre verdenskrig, og det finnes også et museum her.

6. Fun fact: Bratislava grenser til Østerrike og Ungarn, noe som gjør den til den eneste hovedstaden i verden som grenser til to land.

7. Bratislava Zoo. Dyrehagen som nettopp kunne feire 60 års-jubileum, har et særlig fokus på bevaring av sjeldne og utrydningstruede arter. Blant dyrehagens om lag 180 dyrearter, kan du derfor se mange arter her som du ikke finner mange andre steder. Deriblant hvite løver- og tigre. Det finnes også en dinosaur-temapark tilknyttet dyrehagen med bl.a. 3D-kino og dinomodeller. Noen av dem beveger seg og lager lyd.

(Denne siden ble sist endret 13.03.2021)