Interessante fakta om Brasil og landets hovedstad Brasilia

1. Brasil er et stort land, både i areal og innbyggertall. I areal det femte største landet i verden, og det desidert største i Sør-Amerika med om lag halvparten av alt areal. Størrelsen gjør at det grenser til alle de andre landene i verdensdelen, unntatt Ecuador og Chile. Med en befolkning på drøyt 203 millioner innbyggere, er det bare USA som er større i Sør- og Nord-Amerika sett under ett.

2. São Paulo og Rio de Janeiro, er de største byene i Brasil med landets hovedstad Brasilia på en tredjeplass regnet etter folketall. Hovedstaden er en planlagt by. Grunnlagt i 1960 etter å ha vært på tegnebrettet siden 1956. Tanken var å få en mer sentral beliggenhet midt i landet for landets hovedstad, enn plasseringen landets daværende hovedstad Rio de Janeiro hadde. På denne måten kunne man stimulere til mer økonomisk vekst og befolkningsøkning innover i landet, noe som frem til da stort sett hadde foregått ved kysten.

Tanken om "Brasilia" var imidlertid ikke ny. Allerede i 1827 kunne José Bonifácio, en av keiser Pedro I. rådgivere, presentere planen om å flytte hovedstaden vestover inn i landet, og lage en helt ny by ved navn Brasilia. Planen ble forkastet, og det skulle altså gå 133 år før byen ble en realitet.

Før Brasilia tok over i 1960, hadde Rio de Janeiro vært Brasils hovedstad siden 1763 (landets første hovedstad var Salvador frem til 1763).

JK-Broen i Brasilia Juscelino Kubitschek-broen over Paranoáinnsjøen. Broen sto ferdig i 2002, og er oppkalt etter tidligere president Juscelino Kubitschek (Brasils president fra 1956 til 1961), som grunnla og er regnet for å være en av de største pådriverne for opprettelsen av den planlagte byen Brasilia. Foto: Dreamstime.com

3. Besøker du byen, er det lett å bli forvirret dersom du forsøker å finne frem til hotellet eller en kjent attraksjon ved hjelpe av gateadressen. Brasila bruker nemlig til forskjell fra stort sett alle andre byer i verden en kombinasjon av tall og bokstaver i stedet for gatenavn.

4. Brasilia ble oppført på UNESCOS verdensarvliste i 1987 for sin fremragende byplanlegging fra omtrent ingenting midt på 1950-tallet, til byen den er i dag med unik arkitektur og struktur. UNESCO trekker særlig frem byens særegne og innovative offentlige bygg.

(Denne siden ble sist endret 17.10.2023)