5 fakta og attraksjoner i Bern

1. Med drøyt 144 000 innbyggere (2020) er Bern den femte største byen i Sveits (Zürich er landets største by, med ca. 434 000 innbyggere).

Byen er også kantonhovedstad i kantonen Bern. (Sveits er inndelt i 26 kantoner).

(Artikkelen fortsetter etter bildet) Gamlebyen Bern Foto: Dreamstime.com

2. Gamlebyen i Bern står på UNESCOs verdensarvliste, og skiller seg fra de fleste historiske deler av andre byer, ved at den opprinnelige bystrukturen fra middelalderen fortsatt til en stor del er inntakt (selv om mange av bygningene er endret gjennom århundrene). Gamlebyen ligger på en liten høyde, med elven Aare på tre sider.

3. Den børømte fysikeren Albert Einstein bodde i Bern fra 1903 til 1905. Det var i denne perioden han kom opp med relativitetsteorien, samtidig som han jobbet ved byens patentkontor. Leiligheten han og hans kone bodde i (Kramgasse 3) er i dag gjort om til museum.

4. Bern Minster - Ønsker du god utsikt over hovedstaden, bør du tar turen innom katedralen i gamlebyen. Det har nemlig det høyeste kirketårnet i hele Sveits. Du må klatre 254 trappetrinn for å komme opp til hovedutkikksplattformen, og ytterligere 90 trinn opp til det øverste spiret. Kirkebygningen er bygget i gotisk stil, og ble påbegynt i 1421.

5. Det sveitsiske alpemuseet - Selve aplelandet Sveits, har selvsagt et eget museum dedikert til naturen- og alpekulturen.

(Denne siden ble sist endret 31.05.2021)