Baltikum

De tre baltiske hovedstedene fra nord til sør:

Tallinn, hovedstaden i Estland

Gamlebyen Tallinn Gamlebyen i Tallinn er en de best bevarte middelalderbyene i Europa, og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. En skattekiste av en by å besøke for de historieinteresserte. Foto: Dreamstime.com

  • Ca. 437 600 innbyggere (2020)

Tallin har en innholdsrik historie, og har vært underlagt en rekke ulike land opp gjennom århundrene. På 1200-tallet kom den på danske hender, før den ble solgt og underlagt hospitalsordenen "Den tyske orden" i 1346. På 1500-tallet inntok svenskene byen, før den senere har vært en del av Russland. Estland var en periode selvstendig fra 1918 frem til Andre verdenskrig, hvorpå landet ble innlemmet i Sovjetunionen og fikk sin selvstendighet på ny i 1991.

Visste du? Frem til 1918 het byen Reval (tysk). Med løsrivelsen fra Russland i 1918 endret man navnet til Tallinna (og etterhvert Tallinn få år etter). Navnet kommer trolig fra "Taani-linn" (estisk), og betyr noe sånt som "Dansk borg".

Fun fact: Maiasmokk i gamlebyen, er den eldste kaféen i Estland, og har vært drevet siden 1864! Bygningen inneholder også et lite museum.

Riga, hovedstaden i Latvia

Riga Festning Riga festning ved elven Daugava. De eldste delene av festningen sto ferdig i 1330. Det finnes flere museer i den sørlige delen av anlegget, mens den nordlige fungerer som bolig for landets sittende president. Foto: Dreamstime.com

  • Ca. 627 500 innbyggere (2020)

Visste du? Både Riga og Reval (Tallinn) var hansabyer, og en del av det mektige Hansaforbundet.

"Det historiske sentrum" (gamlebyen) av Riga ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste i 1997. Både pga. de historiske sporene helt tilbake til Hansatiden, men også pga. den utstrakte bruken av jugendstil her på begynnelsen av 1900-tallet. Ingen andre steder i verden finner man flere bygninger på et sted med Art Nouveau-arkitektur.

Vilnius, hovedstaden i Litauen

Vilnius Mens hovedstedene i Estland og Latvia ligger ved kysten, ligger Vilnius langt inne i landet. Elven Neris renner gjennom byen. Her sett fra slottsbakken (i gamlebyen), hvor du finner det berømte Gediminas tårn. Foto: Dreamstime.com.

  • Ca. 587 600 innbyggere (2019)

(Denne siden ble sist endret 03.03.2021)